A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Денис Шмигаль: Захист прав дітей — одне з головних завдань громад у процесі децентралізації

Дата: 04.11.2020 10:32
Кількість переглядів: 235

У вівторок, 3 листопада, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася Всеукраїнська нарада з питань формування та реалізації державної політики у сфері прав дітей, зокрема щодо забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання.

Як зауважив Прем’єр-міністр, в умовах реформи децентралізації кардинально змінюються повноваження і функції спеціалістів як органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування. У процесі децентралізації громади здобули значний ресурс, фінанси, та повноваження, а також і велику відповідальність за мешканців своєї громади.

«Формування районів призведе до процесу ліквідації РДА в їхньому нинішньому вигляді. У громадах також ще не сформовані відповідні соціальні служби. І в процесі формування виконкомів дуже важливим пріоритетом стає утворення служб захисту прав дітей на рівні громад і на рівні районів», — зазначив Денис Шмигаль.

Очільник Уряду наголосив, що не можна допустити передчасного скорочення чисельності працівників обласних і районних державних адміністрацій, які займаються захистом прав дітей і піклуванням про дітей-сиріт.

«Необхідно зберегти професіоналів, які працюють у соціальній сфері та сфері захисту прав дітей. Їх знання, вміння, навички сьогодні як ніколи потрібні у громаді, у регіональних і субрегіональних підрозділах Національної соціальної сервісної служби», — відзначив Прем’єр-міністр.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна закликала регіони й територіальні громади розробляти свої соціальні програми, виділяти кошти, передбачені субвенцією, для забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і спільними зусиллями виконувати свої зобов’язання перед цими дітьми.

Марина Лазебна підкреслила, що для того, аби не зупиняти соціальну політику під час формування нових райдержадміністрацій необхідно запровадити перехідний період, поки не буде створена Національна соціальна сервісна служба, яка забере на себе повноваження в соціальній сфері.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба підтримав пропозицію Міністра соціальної політики щодо необхідності запровадження перехідного періоду щонайменше на один рік із збереженням усіх працівників служби у справах дітей районного рівня, доки держава не гарантує передачу виконання усіх цих функцій на місцевому рівні.

Микола Кулеба додав: щоб стимулювати місцеві громади дбати про сімей та дітей, треба створювати службу у справах дітей, наймати фахівців соціальної роботи та розвивати соціальні послуги.

За підсумками наради Прем’єр-міністр дав низку доручень, зокрема щодо створення в новоутворених районах служб у справах дітей та структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та забезпечення безперервного функціонування в структурі ОДА відповідних служб та структурних підрозділів.

Облдержадміністрації спільно з органами місцевого самоврядування повинні забезпечити реорганізацію міських, районних у містах, сільських та селищних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у відповідні центри соціальних служб із денними та стаціонарними відділеннями. А також утворити у тих громадах, де це доцільно, центри надання соціальних послуг, із денними та стаціонарними відділеннями.

Крім того, Прем’єр-міністр доручив обласним держадміністраціям посприяти у передачі закладів соціального захисту районного рівня із належним матеріально-технічним, кадровим та методичним потенціалом на баланс спроможних громад із можливістю співфінансування та задоволення потреб жителів декількох громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь