Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Інформаційне повідомлення щодо COVID-19, яке спеціаліст охорони здоров’я може надати пацієнтам, що вживають тютюнові вироби

Дата: 15.07.2021 14:33
Кількість переглядів: 269

  • Курці мають більше шансів заразитися COVID-19, оскільки частіше торкаються обличчя, беруть до рота сигарети і т.п.
  • Куріння ослаблює легені та зменшує здатність організму протистояти вірусу, може збільшувати ризики ускладнень при захворюванні на COVID-19 та знижувати ефективність лікування, зокрема, інтенсивної терапії.
  • Куріння, у тому числі і пасивне, – один із основних факторів ризику неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету). Смертність від COVID-19 серед осіб, що мають одне або декілька із цих захворювань суттєво вища, порівняно із людьми без цих хвороб.
  • Куріння електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) також уражає легені та ослаблює імунітет, а відтак, збільшує шанси заразитися вірусом та зменшує шанси на легкий перебіг хвороби та швидке одужання.
  • Куріння кальяну у компанії людей суттєво збільшує ризики отримати COVID-19, адже саме через кальян передається багато інфекційних та вірусних захворювань.
  • Відмова від куріння – один із способів захисту від COVID-19.

                            

Куріння та ризики розвитку інфекцій

Куріння збільшує ризик як бактеріальних, так і вірусних інфекцій.

Було зафіксовано, що курці мають у 2-4 рази вищий ризик інвазивної пневмококової хвороби легень - захворювання, пов'язаного із високою смертністю. Ризик захворіти грипом у курців вдвічі вищий, а перебіг захворювання важчий у порівнянні з тими, хто не курить [1]. Також курці мають удвічі більший ризик заразитися туберкульозом, а смертність серед хворих на туберкульоз курців у 4 рази вища, порівняно з некурцями [2].

Механізм підвищеної сприйнятливості до інфекцій у курців є багатофакторним і полягає у змінах структурних та імунологічних захисних сил організму.

  • Структурні зміни. Тютюновий дим та багато його компонентів провокують структурні зміни дихальних шляхів. Ці зміни полягають у підвищені проникності слизової оболонки, порушенні мукоциліарного кліренсу, змінах у адгезії збудника, порушенні дихального епітелію, перибронхіальному запаленні та фіброзі. [3]
  • Імунологічні механізми. Куріння послаблює функцію захисту організму та вироблення антитіл [4].

1

 

 

 

Ризик зараження COVID-19 серед курців

Серед рекомендацій, як уберегтися від зараження COVID-19, є одна відносно проста:                     не торкатися обличчя. Правило просте, але дієве, адже це один із шляхів потрапляння вірусу до організму. Курці знаходяться у зоні підвищеного ризику, оскільки частіше, порівняно з некурцями, торкаються обличчя, беруть до рота сигарети, які дістають з пачки часто брудними руками і т.д. Якщо при цьому курець ще й в масці, то її потрібно зняти, а потім одягти, що також додає ризиків інфікуватися вірусом.  

У курців, як правило, ослаблений імунітет, тому вони більш сприйнятливі до різноманітних інфекційних та вірусних захворювань, у тому числі й COVID 19. Вищі шанси курців заразитися коронавірусом можуть бути пояснені також тим, що у легенях курців значно більше рецепторів ферменту під назвою ACE2 (ангіотензинперетворюючий фермент-2), які вірус використовує для того, аби потрапити в організм. Цей фермент також відомий як рецептор SARS-коронавірусу та коронавірусу NL638 [5].

Доведено, що куріння негативно впливає на серцево-судинну та дихальну системи [6,7]. Вживання тютюну також є одним із основних факторів ризику хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ), викликаючи набряки та розриви альвеол у легенях, що знижує їх здатність отримувати кисень та виводити вуглекислий газ. Окрім того, у легенях накопичується слиз, що призводить до кашлю та утрудненого дихання [8,9]. У пацієнтів з ХОЗЛ практично удвічі більші ризики розвитку ускладнень від COVID-19, порівняно із тими, у кого цього захворювання немає [10].

Систематичний огляд наявних на сьогодні досліджень показав, що загалом у курців перебіг COVID-19 важчий, порівняно з некурцями. Вони у 2,4 рази мають більшу вірогідність у потребі інтенсивної терапії та вищий рівень смертності [11]. Дані з Китаю, де розпочалася пандемія, говорять про те, що люди, які мають захворювання серцево-судинної чи дихальної систем, спричинених вживанням тютюну, мають вищий ризик розвитку тяжких симптомів COVID-19. Серед китайських пацієнтів з діагнозом «пневмонія, пов’язана з COVID-19» 27% були курцями, а серед тих, хто перехворів без ускладнень, курцями були лише 3%. Куріння було найбільш вагомим фактором ризику серед обстежених [12]. Окрім того, куріння може знижувати ефективність, затягувати процес лікування та реабілітації.

До речі, про те, що куріння є фактором ризику з точки зору ускладнення перебігу хвороби та вищих ризиків смертності, відомо з попереднього досвіду лікування хворих на MERS-Cov (близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром) та SARS-CoV (важкий гострий респіраторний синдром, або атипову пневмонію) [13]. Дані інших спалахів, спричинених вірусами тієї ж родини, що і COVID-19, свідчать про те, що куріння може прямо чи опосередковано сприяти підвищенню ризику зараження, поганому прогнозові та / або смертності від інфекційних респіраторних захворювань [14,15].

 

                            

 

 

 

 

Використання електронних сигарет і систем для нагрівання тютюну та COVID-19

Насамперед, важливо розуміти, що вживання будь-яких виробів, що містять тютюн або нікотин, є шкідливим для здоровя. Використання електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) не є безпечним та становить ризики для організму. В результаті куріння цих пристроїв курець вдихає пару або дим, що негативно впливає на дихальну систему загалом і легені зокрема, та може їх руйнувати [16]. Епідемія EVALI (e-cigarette, or vaping, product use-associated lung injury - ушкодження легень, спричинене вживанням електронних сигарет, або вейпінгом), що сталася минулого року в США, є яскравим доказом того, як куріння електронних сигарет може вплинути на людські легені. Було госпіталізовано близько 3 000 осіб, з який майже 70 померли від важких пошкоджень легень, спричинених використанням електронних сигарет [17].

І хоча досліджень, які б доводили звязок між курінням електронних сигарет чи систем для нагрівання тютюну та ризиками ураження і впливом на перебіг захворювання COVID-19 ще не проводилося, є дані, які свідчать про негативний вплив цих продуктів на серцево-судинну та дихальну системи [16], що може підвищувати ризики зараження коронавірусом та провокувати ускладнення під час перебігу хвороби. 

 

Куріння кальянів та COVID-19

Куріння кальянів також негативно впливає на дихальну та серцево-судинну системи [18], збільшуючи ризик захворювань, включно з ішемічною хворобою та хронічною обструктивною хворобою легень [19].

Як правило, кальян курять у компанії, передаючи трубку (шланг) по колу. Шланг і колба кальяну є сприятливим середовищем для розвитку патогенних мікроорганізмів, а кальяни, які продають у кафе, барах чи нічних клубах, що, до речі, є порушенням чинного законодавства, не стерилізують після кожного сеансу використання. Ці фактори збільшують вірогідність передачі інфекційних захворювань між курцями кальяну, при чому індивідуальний мундштук від цього не рятує [18]. Дані досліджень свідчать, що використання кальяну пов'язане з підвищеним ризиком передачі респіраторних вірусів, вірусу гепатиту С, вірусу Епштейна-Барр, вірусу герпесу, туберкульозу, геліобактера пілорі та аспергілла [20]. COVID-19 також можна віднести до вірусів, які передаються при спільному курінні кальяну, оскільки курець видихає краплі пари, які переносять SARS-Cov-2 [21]. Окрім того, куріння кальяну у групі людей саме по собі становить ризики, оскільки порушує правило фізичного дистанціювання.

 

Вторинний тютюновий дим та COVID-19

Давно доведено, що вдихання вторинного тютюнового диму (диму, що виділяється з сигарети або видихається курцем) становить загрози і ризики для здоровя, оскільки має негативний вплив на серцево-судинну та дихальну системи, може викликати онкологічні захворювання. Наприклад, у пасивних курців ризик ішемічної хвороби серця підвищується на 25-30%, а раку легень на 20-30% [22]. І хоча даних щодо звязку між пасивним курінням та COVID-19 ще немає, можна припустити, що пасивні курці все ж мають вищі шанси захворіти на коронавірус, а також мати ускладнення при перебігу захворювання.

 

 

Що варто радити пацієнтам, які курять?

Окрім дотримання загальних рекомендацій з профілактики COVID-19, перше, і найголовніше, що можна порадити курцю, – кинути курити якомога швидше.

  • Після відмови від куріння організм досить швидко починає відновлюватися, зокрема, покращується робота серцево-судинної та дихальної систем. Це може зменшити шанси заразитися COVID-19, а також ризики можливих ускладнень, та полегшити перебіг хвороби, якщо людина все ж захворіє.
  • Відмова від куріння у період карантину має низку переваг не лише для здоровя. Це також гарний спосіб потурбуватися про рідних і близьких, які тепер змушені більше страждати від того, що живуть з курцем, адже ізольовані з ним/ нею в одному приміщенні. Також можна заощадити кошти та витрати їх не на сигарети, а нащось корисне та приємне.
  • Кинути курити під час карантину може бути простіше, оскільки зникає «соціальний» фактор впливу – немає перекурів з колегами та друзями, необхідності закурити в процесі очікування транспорту тощо.
  • Якщо курець висловив бажання кинути курити, потрібно підтримати його/ її готовність та допомогти розробити план відмови, а також проконсультувати щодо прийому медикаментів (у разі потреби). Детальніше консультування з питань відмови від куріння описано в посібнику «Професійна допомога у відмові від тютюнокуріння. Короткий посібник для медичних працівників» [23].
  • Також можна порадити курцеві відвідати сайт http://stopsmoking.org.ua, розроблений в межах проекту ВООЗ та МОЗ України. На ньому можна знайти багато корисної інформації і для медичних працівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь