A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Залежність від куріння

Дата: 15.07.2021 14:35
Кількість переглядів: 354

Багато людей є залежними від нікотину у різних аспектах: фізичному, психологічному, поведінковому та соціальному. Вам буде легше кинути курити, якщо ви зрозумієте природу своєї залежності.

Фізична залежність

Нікотин – одна із багатьох речовин, які входять до складу сигарет. Однак, на відміну від інших компонентів, нікотин може викликати сильну залежність (подібну до тієї, яку викликають героїн чи кокаїн). Тому при відмові від куріння організм курця переживає синдром відміни, який ще називають абстинентним синдромом або «нікотиновою ломкою». Пережити цей період може бути складно, однак цілком реально. Бувають різні рівні нікотинової залежності: дуже низька, низька, середня, висока та дуже висока. Зважаючи на рівень фізичної залежності (як правило, високий та дуже високий), може бути рекомендована нікотин-замісна терапія. Однак перед використанням будь-яких медичних препаратів рекомендуємо вам проконсультуватися з фахівцем.

 

Психологічна (емоційна) залежність

Психологічна, або емоційна, залежність від нікотину полягає у тому, що ви курите у відповідь на якісь емоції, відчуття або думки. Наприклад, курите, коли нервуєте, коли відчуваєте втому або, навпаки, емоційне піднесення, коли вам нудно або ви хочете розслабитися. Проаналізуйте, які емоції у вас найчастіше викликають бажання закурити. Чим більше ви знатимете про себе, як курця, тим легше вам буде досягти успіху у процесі припинення куріння.

Поведінкова та соціальна залежність

Поведінкова/ соціальна залежність від нікотину означає, що куріння стало для вас звичкою, яка асоціюється з певними видами активності, людьми (компаніями) чи заходами. Наприклад, ви курите, коли п’єте каву, після їжі, коли говорите по телефону чи керуєте машиною, коли спілкуєтеся з друзями, які курять тощо. Важливо визначити для себе, за яких обставин ви тягнетеся за сигаретою. У процесі припинення куріння вам доведеться уникати їх або змінювати. 

Хоча ці три категорії залежності і виділені окремо, однак вони можуть проявлятися і одночасно. Боротьба із симптомами з однієї категорії залежності може допомогти вам одночасно побороти і симптоми іншої. Процес припинення куріння є індивідуальним та може проходити абсолютно по-різному для різних людей. Хтось переживає переважну більшість симптомів, а хтось може мати лише деякі з них. Більше того, навіть спроби кинути курити у однієї й тієї ж людини можуть дещо відрізнятися. Однак, кожна така спроба – це досвід, який допоможе у майбутньому досягти поставленої мети – кинути курити назавжди.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь