A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Що таке страховий стаж та як його обчислити?

Дата: 25.10.2021 11:20
Кількість переглядів: 478

Що таке страховий стаж та як його обчислити?

На сьогоднішній день все більше громадян цікавляться терміном «СТРАХОВИЙ СТАЖ» та як його обчислити.

Почастішали звернення громадян до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо надання роз’яснень з приводу страхового стажу. Особливо цікавить людей, чому на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (далі Веб-портал) в особистому кабінеті відображається інформація про їхній страховий стаж, але тільки починаючи з 2004 р.

Запитувачів хвилює, а як же їхній період роботи до 01.01.2004, чому Пенсійний фонд не враховує цей проміжок часу при обрахунку їхнього загального страхового стажу та не відображає в особистому кабінеті користувача Веб-порталу.

Так от, хочемо акцентувати увагу громадян на наступній інформації.

В особистому кабінеті на Веб-порталі у розділі «Мій страховий стаж» (закладка «Страховий стаж») інформація відображається з 01.01.2004, що пов’язано з прийняттям Закону №1058, який набрав чинності з 1 січня 2004 року.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003, який вступив в дію з 01.01.2004 (далі – Закон №1058) страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Зарахування страхового стажу здійснюється з врахуванням законодавчих норм визначених Законом №1058, на підставі відомостей персоніфікованого обліку, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру. а за періоди до 01.01.2004 – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом №1058.

Таким чином, з 1 січня 2004 року стаж напряму пов’язаний зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. До 1 січня 2004 року стаж вимірювався часом роботи (і це був трудовий стаж), після цієї дати – сумою фактично сплачених страхових внесків.

Тобто з 1 січня 2004 року враховується не трудовий, а страховий стаж. Стаття 24 Закону №1058 визначає періоди, з яких складається страховий стаж. Частина 4 статті 24 передбачає, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до страхового стажу, визначені статтею 56 Закону України від 05.11.1991 №1788-XII «Про пенсійне забезпечення». Ними, зокрема, є час догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею трирічного віку, військова служба, навчання (за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо.Страховий стаж, набутий до 01.01.2004, підтверджується трудовою книжкою та документами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», але в особистому кабінеті на Веб-порталі ПФУ у розділі «Мій страховий стаж» ці періоди трудової діяльності не відображаються. З огляду на викладене вище, у вкладці «Страховий стаж» розділу «Мій страховий стаж» відображається інформація щодо загального страхового стажу починаючи з 2004 року (дані про кількість днів роботи по всіх роках та місяцях роботи особи, за які страхувальником було сплачено страхові внески). Розрахунок страхового стажу в персональній обліковій картці реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відбувається автоматично, з врахуванням сплачених внесків:

Крім того, загальний страховий (трудовий) стаж в особистому кабінеті на Веб-порталі Пенсійного фонду України можуть переглядати пенсіонери, які мають доступ до даних зі своєї електронної пенсійної справи, в розділі «Моя пенсія» в закладці «Протокол» в реквізиті «Страховий стаж (повний)», де окремо виділяється страховий стаж до 01.01.2004 та після 01.01.2004:

Користувачі Веб-порталу також можуть переглянути роз’яснення Пенсійного фонду України щодо обчислення страхового стажу безпосередньо на інформаційній сторінці Пенсійного фонду України https://www.pfu.gov.ua в розділі: Головна › Послуги › Пенсіонерам › Пенсії за віком › Страховий стаж › Обчислення страхового стажу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь