Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Не пали – компостуй: як переконати сусіда не спалювати листя

Дата: 26.10.2021 15:48
Кількість переглядів: 439

Сонячні жовтневі дні хочеться провести десь на природі, прогулюючись по сухому листю та дихаючи чистим повітрям, але зась. Чистого повітря восени в Україні не зустріти. Все димить.

Українці радо виконують щорічну традицію – палять сухостій. Палять і шкодять природі, ґрунту, власному здоров’ю, бо все ще не розуміють величезних масштабів шкоди. То що ж робити, коли ваш сусід палить листя?

Розкажіть правду про вплив диму від трави та листя саме на здоров’я людини. Порівняйте шкоду від диму з добре відомими шкідниками.

  • Спалення листя забруднює повітря сильніше, ніж автівки – одна година знаходження біля такого багаття дорівнює 5-годинному перебуванню на автомагістралі.
  • Дим від сухостою у 350 разів шкідливіший за дим від цигарок. При спалюванні виділяється одна з найбільш токсичних для людини синтетичних сполук – діоксини – що буквально огортає людину в димовий кокон.
  • Листя вбирає з атмосфери шкідливі промислові викиди, тому разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. А 1 т тліючого листя виділяє до 30 кг чадного газу. Все це потрапляє на шкіру і в легені.
  • З тліючого листя виділяється бензопірен – цей канцероген 
  • може викликати онкологічні захворювання.
  • Сміття, що потрапляє у багаття з листям, в десятки разів посилює забруднення повітря. При згорянні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
  • Акцентуйте увагу палія на здоровій альтернативі – дайте інструкцію з компостування. 

    Компостувати листя – це обрати екологічну та економічно вигідну альтернативу спалюванню. Всупереч поширеній думці, для цього не потрібно особливих знань та зусиль.

    Потрібен резервуар або яма, куди можна помістити листя і бур’яни, додавши туди органічні відходи та помірно їх зволожувати.

    Це простіше за спалювання: щоб згоріло листя, його треба висушити; щоб почати компостувати – достатньо винести його до компостної ями.

  • Таке природне добриво корисне не тільки для здоров’я, але й для гаманця! Бо зекономить кошти на купівлю добрив.

    Завантажити інструкцію з компостування у версії для друку та для поширення онлайн можна на сайті проекту Нам цим дихати за посиланням: https://намцимдихати.укр

    Корисних альтернатив більше, ніж здається.

    Так, опале листя можна згребти та лишити на землі як подушку під деревами – тоді взимку коріння буде захищене від морозів, а влітку – від посухи.

    Якщо бажання спалювати сухостій не зупинити аргументами, не соромтеся – повідомте в поліцію або місцевій владі.

  •  

    Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен має законне право боротися із паліями.

    Самовільно спалювати листя забороняють Статті 16 і 22 Закону України Про охорону атмосферного повітря, а також низка чинних документів. Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання штраф до 30,6 тис. грн.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь