Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

«Високий рівень деталізації»: вчені створили 3D-моделі білків коронавірусу

Дата: 15.11.2021 10:02
Кількість переглядів: 493

Австралійські вчені створили більше двох тисяч тривимірних моделей, які так чи інакше пов’язані з 27 білками коронавірусу, і розмістили їх на сайті Aquaria-COVID. Завдяки 3D-моделям дослідники з’ясували, що деякі білки допомагають вірусу обходити імунну систему людини і розмножуватися. За словами фахівців, це допоможе в подальшому вивченні коронавірусу і його штамів.

У створенні 3D-моделей білків коронавірусу вченим допоміг підрозділ із обробки даних Державного об’єднання наукових і прикладних досліджень Австралії Data61. Моделі розміщені на сайті Aquaria-COVID, де з ними можуть ознайомитися всі бажаючі.

«Настільки високого рівня деталізації структури SARS-CoV-2, як на нашому ресурсі, більше не знайти ніде в світі, і це дозволило нам отримати безпрецедентно глибоке уявлення про те, як поводиться вірус», – зазначив перший автор статті, професор Інституту медичних досліджень імені Гарвана Шон О’Донохью.

Дослідники вивчали білки, з яких складається коронавірус. Вони виявили три білка SARS-CoV-2, які імітують людські. На думку дослідників, ці білки дозволяють вірусу ховатися від імунної системи. Вчені також зафіксували білки, які вбудовуються в процеси в клітинах організму людини або порушують їх, тим самим допомагаючи вірусу почати домінувати, завершити свій життєвий цикл і поширюватися на інші клітини.

«Чим довше вірус циркулює в природі, тим більше у нього шансів мутувати, що призводить до появи нових варіантів, таких як дельта-штам. Наш ресурс допоможе дослідникам зрозуміти відмінність між новими штамами вірусу», – заявив Шон О’Донохью.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь