A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Профілактика ботулізму !

Дата: 25.07.2022 12:15
Кількість переглядів: 61

Профілактика ботулізму !

Ботулізмце харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. 

    В 2021 році в Україні зареєстровано 88 осередків захворювання на ботулізм, внаслідок яких захворіло 98 людей, з них 3 дитини. Десять випадків стали летальними. Причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку було придбано на стихійних ринках – це близько 31 % , м’ясних консервів домашнього приготування – близько 31 % тощо.

    По Одеській області причиною захворювань на ботулізм в 2021 році було вживання рибних та овочевих (гриби) консервів домашнього виготовлення, копченої риби промислового виготовлення, риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах.

    У поточному році в Одеській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, повязаних з вживанням мясної консерви (качка тушкована), виготовленої в  домашніх умовах та консервованих мідій  у томатному соусі (консервному виробу 3 роки).

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервуванням'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/ недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,

  • м'ясних та грибних консерв,

  • консервів домашнього виробництва,

  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,

  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

  • сильно виражена сухість у роті,

  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)

  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,

  • запаморочення,

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),

  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

    Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі , сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

 

    При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 

                                                                              Бережіть себе !

                                                            З повагою Великомихайлівський 

                                                           відділ Головного управління    

                                                           Держпродспоживслужби в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь