A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятка грибнику: як збирати гриби та уникнути отруєння?

Дата: 02.11.2022 11:33
Кількість переглядів: 366

 

Якщо ви досить обізнаний грибник і маєте відповідні знання та досвід, збираючи гриби, вам все одно необхідно суворо дотримуватись основних правил для уникнення випадкових помилок!

Збирайте гриби правильно та безпечно:

  • Збирайте в лісі лише ті гриби, які вам добре знайомі.
  • Незнайомі гриби, або ті, які викликають сумніви, не слід вживати і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді.
  • Ніколи не збирайте і не вживайте гриби, які у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) та не куштуйте їх на смак.
  • Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтесь брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, яка зазначена у попередньому правилі.
  • Якщо ж ви збираєте в лісі печериці, то особливу увагу звертайте на колір платівок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають платівки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім - сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка зовні схожа на печериці, пластинки завжди білого кольору.
  • Якщо ви збираєте для засолення вовчянки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, обов'язково перед відварюванням і засоленням вимочіть їх, щоб видалити гіркі та шкідливі для шлунку речовини. Так само варто обійтися й з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
  • Під час збору зморшків потрібно пам'ятати про правила їхнього приготування, адже недотримання цих правил може викликати важке отруєння. Спочатку зморшки кип'ятять у воді протягом 7-10 хвилин, а після такої попередньої обробки їх можна далі варити, жарити і вже тоді вживати.
  • Ніколи не збирайте і не їжте переспілі гриби, червиві або зіпсовані.
  • Ніколи не вживайте гриби сирими.
  • Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж доріг та поблизу  залізниці. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для  їжі.
  • Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах.
  • Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а капелюшок гриба ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. 
  • Гриби повинні бути піддані кулінарній (термічній) обробці в день збору або не пізніше наступного ранку.

Попередьте отруєння грибами!

Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не можна вживати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Гриби також не є дитячою їжею, не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та тим жінкам, що годують груддю. 

А що ж робити, якщо людина все ж таки отруїлася грибами?

Перші ознаки отруєння з'являються через 30 хвилин, а інколи - 2 години. Після вживання отруйних грибів виникає нудота, блювота, сильні болі в животі, діарея, губи та нігті синіють, пульс уповільнюється, серцебиття слабшає, з'являються судоми. Загальний стан людини  різко погіршується. При перших ознаках отруєння необхідно терміново викликати професійних медиків, які нададуть постраждалому адекватну медичну допомогу.

До прибуття медпрацівників необхідно:

  • очистити шлунок від їжі, випити велику кількість води та викликати блювоту;
  • вкласти постраждалого в ліжко на живіт, до ніг покласти грілку та очікувати прибуття лікаря. 

В жодному разі не викидайте недоїдені гриби, адже їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм людини. 

Ніякого самолікування: чим більше токсинів потрапило у кров, тим важчим буде перебіг отруєння, а лікування - складнішим!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь