Виявлено перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто
Роздільнянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області доводить до відома, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії.
«Виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021)», – йдеться у повідомленні.
Чим небезпечний кадмій
Цей елемент та його сполуки надзвичайно токсичні навіть у незначних концентраціях. При попаданні в організм людини кадмій завдає шкоди нервовій, дихальній і травній системам. Надмірне надходження цієї речовини в організм може призвести до анемії, розвитку гіпертонії, ураження печінки. Кадмій може накопичуватися в трубчастих кістках, підшлунковій залозі, селезінці, але, перш за все, в печінці й особливо в нирках, причому період його напіввиведення з організму становить від 10 до 30 років.
У разі виявлення вище зазначеної продукції в обігу, просимо негайно повідомити Роздільнянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.