Повідомлення RASFF стосовно виявлення Сальмонели у курячих четвертинах з Польщі
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення від 10 лютого 2023 року № 2022.7639-fup 4, стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (присутність у 2 з 5 зразків) у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) до України.
Salmonella є однією з чотирьох основних причин діарейних хвороб у всьому світі. Більшість випадків захворювання на сальмонельоз протікає у легкій формі, однак іноді сальмонельоз може становити загрозу життю. Ступінь тяжкості хвороби залежить від факторів, пов’язаних із господарем, та від серотипу Salmonella.
Стійкість до протимікробних препаратів — проблема суспільної охорони здоров’я, що викликає занепокоєння в усьому світі, і Salmonella входить до мікроорганізмів, у яких з’явилася певна кількість стійких серотипів, що зустрічаються в харчовому ланцюзі. В якості профілактичного заходу, що захищає від сальмонельозу, рекомендується дотримуватись елементарних практичних правил харчової гігієни, таких як проведення ретельної теплової обробки.
Деталі повідомлення RASFF можна переглянути на офіційній сторінці RASFF Portal Європейської Комісії (https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search).