A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ ОСВІТЯНИ ТА НАУКОВЦІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА

Дата: 29.03.2023 11:22
Кількість переглядів: 117

 

 

ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ ОСВІТЯНИ ТА НАУКОВЦІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА

 

23 березня 2023 року відбувся онлайн Семінар для фахівців закладів аграрної науки та освіти «Місцевий розвиток орієнтований на громаду: освіта, наука та ветерани», що був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ) та Державною установою «Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти (Науково-методичний центр ВФПО).

 

Як можуть заклади аграрної освіти та науки долучитися роботи з ветеранами та ветеранками, які хочуть започаткувати фермерське господарство чи вже працюють у фермерстві?

 

Війна росії проти України розпочалася ще 2014 року, але це мало позначилося на навчальних програмах освітніх закладів: якихось спеціальних програм для підготовки ветеранів до підприємництва, зокрема фермерства, практично нема. Рідкісним явищем є й дослідження проблем ветеранського середовище у практиці наукових установ.

 

Війна триває. І це означає, що кількість ветеранів і ветеранок війни суттєво. Чим займатимуться вони після війни у країні зі зруйнованою війною промисловістю? Про це треба думати  вже сьогодні, вважає Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», що започаткований НАСДСУ.    

Тема розвитку ветеранського фермерства в центрі уваги не тільки органів влади США - Міністерства сільського господарства чи Адміністрації з розвитку малого бізнесу, а й університетів. Національний ветеранський ресурсний центр «Інститут ветеранів та сімей військових» Сіракузького університету пропонує унікальні та інноваційні програми навчання кар’єрі, професіям і підприємництву для військовослужбовців, ветеранів і подружжя військових. Центр також забезпечує дієві та національно впливові дослідження, аналіз політики та оцінку програм; співпрацює з громадами та некомерційними організаціями по всій країні, щоб покращити надання послуг 19 мільйонам ветеранів у Сполучених Штатах та їхнім родинам.

Для університетів МША працювати з ветеранами і ветеранками, членам їх сімей – це престижно. Тут навіть запроваджено рейтинг найкращих коледжів для ветеранів, щоб надати дані про найвищі рейтинги навчальних закладів, які роблять отримання вищої освіти більш доступним для ветеранів і військовослужбовців.

 

Міністерство у справах ветеранів України вже перейнялося проблемою координації професійної адаптації ветеранів війни та членів їх сімей та розпочало роботу зі створення мережі центрів ветеранського розвитку на базі вищих навчальних закладів,- про цей йшла мова у виступі Альони Скорзової, експертки НАТО при Міністерстві у справах ветеранів України за напрямом ветеранського розвитку та працевлаштування ветеранів. Очікується, що діяльність таких центрів сприятиме підвищенню рівня конкурентоспроможності ветеранів та членів їх сімей на ринку праці, їх продуктивної зайнятості/самозайнятості.

 

Така діяльність центрів Реалізація програм дорадництва та менторства, сприяння розвитку ветеранських підприємницьких ініціатив.

 

Мета  проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок» - створення  та  підтримка  діяльності  системи  неформального  професійного  навчання  та дорадчого супроводу  для залучення ветеранів до фермерської діяльності насамперед, щодо створення та    розвитку  сімейних  фермерських  господарств,  а  також  їхнього  кооперування  (мережування)  для підвищення ефективності. Ми переконані, наголосила Світлана Євчу, координаторка проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», що нашою Школою,  - та й НАСДСУ загалом - і центрами ветеранського розвитку складеться добре партнерство. Мета такого партнерства – допомогти теперішнім Захисникам і Захисницям стати успішними підприємцями, зокрема – фермерами, подолати бар’єри на шляху до успіху.

 

А бар’єрів є чимало: відсутність підприємницького досвіду, знань, стартового капіталу, навичок комунікації... Та, як зазначила Олена Протченко, експертка проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», дослідження засвідчують, що незважаючи на бар’єри, військова служба стала для багатьох ветеранів точкою, після якої вони задумалися над відкриттям власної справи. В їхній успішній підприємницькій діяльності можуть важливу роль відіграти нові якості, навички, здобуті на війні:

  • аналітичне мислення та інноваційність, без них на війні не обійтися;
  • комплексне розв’язання складних проблем, завдяки чому ветерани й ветеранки ефективні в кризових ситуаціях чи в умовах багатозадачності;
  • лідерство, адже військові керують взводами, вчаться нести відповідальність за свої слова, рішення, побратимів і посестер, впроваджують зміни;
  • витривалість, стресостійкість та гнучкість, які дозволяють не впадати в паніку, раптом щось йде не так, а зібратися та ефективно діяти;
  • жодна операція на війні неможлива без таких навичок військових, як критичне мислення, креативність та ініціативність, логічна аргументація та використання технологій.

 

З такими новими якостями, навичками ветерани та ветеранки можуть стати не тільки успішними підприємцями, фермерами, а лідерами громад. Тому до проєкту «Школа сімейного фермерства» долучилася й Всеукраїнська асоціація об'єднаних територіальних громад «Асоціація ОТГ» через платформу «Сільський розвиток», координатором якої є Тетяна Нужда. Громадам треба навчитися використовувати ефективно потенціал ветеранок і ветеранок, і в цьому їх також можуть допомогти заклади освіти та науки.

 

Для багатьох ветеранів пошук роботи після звільнення з армії є важливою частиною для переходу до мирного життя, - процитувала Алла Чайковська, завідувачка Науково-методичного кабінету безперервного професійного розвитку та освіти дорослих Науково-методичного центру ВФПО та дружина Захисника,  автора книги «Сталева воля» Шайло Гарріса. Місія, завдання освітян, науковців – допомогти українським ветеранам і ветеранкам, які пройшли через пекло війни, стати успішними у мирному, цивільному житті.

 

 

Переглянути запис заходу та ознайомитися з його матеріалами можна сайті НАСДСУ: http://www.dorada.org.ua/uk/shkola-simejnogo-fermerstva-dlya-veteraniv-ta-veteranok.

 

Довідково.

Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською  громадською організацією  «Національна  асоціація сільськогосподарських  дорадчих  служб  України» став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує  IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації  «Національна  асоціація сільськогосподарських  дорадчих  служб  України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.

 

Інформаційна підтримка:

093 163 2581, 0975747327

shkolaveteraniv@gmail.com

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь