Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Чому не варто нести штучні квіти на кладовище

Дата: 06.04.2023 13:30
Кількість переглядів: 125

Чому не варто нести штучні квіти на кладовище

Пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянський період і на жаль досі «живе». Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів. Уся ця штучна «краса» не має жодного сакрального чи релігійного значення, це навіть не шанобливий подарунок для мертвого, а справжня отрута для живого, що загрожує нам онкологічними захворюваннями.

Чим небезпечні штучні квіти?

Матеріал, з якого виготовляють штучні квіти зараз, різноманітний. Виробляють його переважно у Китаї. І не завжди матеріали, з яких виготовляють квіти і вінки, мають супровідні документи та не виділяють шкідливі хімічні речовини про контакті з опадами.

Для прикладу, терміни розкладання пластику становлять від 100 до 500 років. Виходить, що штучні квіти будуть розкладатися довше, ніж тривалість життя людини. Експерти з’ясували, що під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють. Знову ж таки, це шкода довкіллю і тим, хто ще живий. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям. Навіть пластикові пляшки становлять меншу біду, оскільки можуть піддаватися переробці. А ось штучні квіти – ні.

На жаль, сьогодні на кладовищах накопичуються гори сміття (більшу частина якого складають штучні квіти, що відстояли «річну зміну»), яке практично не вивозиться і не утилізується (а спалювати таке сміття небезпечно).

Які є альтернативи ?

Люди купують «пластик», в першу чергу, з міркувань довговічності. Однак вічною повинна бути, в першу чергу, пам’ять. Виявляти пам’ять і повагу до померлих ми повинні не «мертвими» пластиковими вінками і квітами, а живими словами молитви.

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, багаторічники, карликові чагарники сухоцвіти та свічки. Як варіант – можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках.

Отже, апелюємо до здорового глузду і свідомості, відповідальності за себе, близьких та довкілля. Просимо відмовитись від штучних квітів та вінків.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь