Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Повідомлення про застосування захисту рослин

Дата: 20.04.2023 11:55
Кількість переглядів: 103

Приватним підприємством «Юридичний партнер» протягом вже п’яти років в рамках співробітництва із бджолярами Одеської, Миколаївської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей здійснюється правовий захист бджолярів від хімічного отруєння бджіл пестицидами, що застосовуються сільгоспвиробниками.

Сучасне бджільництво є важливою галуззю сільського господарства. Його значення не обмежується лише виробництвом і отриманням прибутків від реалізації меду та іншої продукції бджільництва. Так склалося, що сільгоспвиробники та пасічники нерозривно пов’язані між собою і мають бути зацікавлені в безконфліктному та налагодженому співіснуванні, оскільки їх прибуток залежить один від одного. Але з настанням весни частішають випадки отруєння бджіл агрохімікатами, які використовують фермери під час обробки полів і садів. І здебільшого це трапляється у зв’язку з тим, що фермери не дотримуються правил поводження з пестицидами та не повідомляють населення про заплановані обробки. До того ж від отруєння пестицидами на жаль страждають не тільки бджоли, але і люди, і свійські тварини, які опинилися у зоні проведення робіт з застосування пестицидів.

Як показали наші дослідження та спілкування з фермерами, порушення ними правил поводження з пестицидами здебільшого відбувається у зв’язку з тим, що вони не знають та не розуміють, як вони повинні поводитись.

З середини квітня розпочнеться сезон масового вильоту бджіл, і у цей же час фермери почнуть обробляти рапс.

 

Доводимо до Вашого відома правила, встановлені законодавством України, яких повинні дотримуватись фізичні особи та суб’єкти господарювання під час використання у своїй діяльності пестицидів:

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом

Фото без опису Фото без описунадання до Новоборисівської сільської ради повідомлення про застосування засобів захисту рослин за три доби до запланованого їх застосування( novoborisivka2016@ukr.net)     

 

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338 завчасне повідомлення ОБОВ’ЯЗКОВО повинно містити таку інформацію

 

  • точна дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;
  • територія майбутнього застосування засобів захисту рослин: (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місцезнаходження ділянки (населений пункт, номер поля);
  •  назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
  • спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
  • терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
  • прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб’єктів господарювання;
  • ​​​​​​​дані для зв’язку з фізичними особами та суб’єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);
  • відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

Приклад повідомлення:

  • Дата обробки

    Час обробки

    Територія застосування

    Назва препарату, діюча

    речовина

    Назва культури

    Спосіб застосув ання

    Термін ізоляції бджіл

    Контактна особа

    04.05.2023

    18:00 до

    22:00

    с.         Маяки, Окнянської ОТГ, поле №2 (2  км.   на

    захід від села), площа 12 га

    Містер супер Тіаметоксам лямбда-цігал отрін, 95 г/л.

    рапс

    Наземний

    3 доби

    Агроном     ТОВ

    «Пролісок» Федоров                     Іван Іванович, тел.099 0000257

                         

Завчасне повідомлення про використання засобів захисту рослин на одній земельній ділянці (декількох земельних ділянках в одній місцевості) подається кожного разу в разі використання засобів захисту рослин.

 

Повідомлення, які не містять в собі точної дати, часу, місця і характеру майбутнього застосування засобів захисту рослин є недостовірними, і не вважаються належним повідомлення.

Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні (після 18:00) та ранкові (до 10:00 години) в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

 

Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C.

Фото без опису Фото без описуУ період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

До місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятись в спеціальних ємкостях. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

                                       

Заборонено!

 

  • обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
  • приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування в не стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів.
  • приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

 

  • проведення робіт з застосування пестицидів методом вентиляторного та штангового обприскування у зоні санітарного розриву (500 м. від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць відпочинку, проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку).

При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.

Порушення цих правил тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України

Фото без опису​​​​​​​

                                                                                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь