Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Затверджено офіційну символіку Новоборисівської сільської територіальної громади!

Дата: 17.05.2023 11:07
Кількість переглядів: 166

     На 29 сесії VIII скликання депутати Новоборисівської сільської  ради одноголосно затвердили герб та прапор села НовоборисівкаЮридичною основою для впровадження місцевої символіки є Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» та Указ Президента України «Про впорядкування геральдичної справи в Україні» № 694/2000 від 18 травня 2000р.

     З метою вивчення питання геральдики громади розпорядженням сільського голови  № 5 від 20 січня 2023 року була створена робоча група по розробці офіційної символіки Новоборисівської сільської територіальної громади. За результатами роботи було визначено остаточні  варіанти герба і прапора, які було направлено на проведення геральдичної експертизи. У травні Геральдична колегія при Одеській обласній раді надіслала відповідь, де зазначила, що подані варіанти герба та прапора відповідають нормам і принципам формування єдиної системи та вимогам геральдики. Після затвердження сесією ради  подані проекти як офіційний герб та прапор, вони будуть внесені до геральдико-вексилологічного реєстру офіційних символів і відмітних знаків органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Одеської області з подальшею видачею свідоцтва про їх реєстрацію.

 

Герб села Новоборисівка

Роздільнянського району Одеської області

 Фото без опису 

Опис

     У золотому полі у стовп ідуть чорні шпали, на яких дві срібні рейки, поверх них – срібна квітка шипшини із золотим осердям і зеленими листочками, обабіч – по зеленій гілочці шипшини з двома червоними плодами кожна; у синій главі сходить золоте сонце з дев’ятьма променями.

    Щит розміщений у декоративному картуші та увінчаний золотою сільською короною з колосків.

 Символіка

    Золоте поле є символом добробуту та багатства, символізує щедрі землі громади і сільське господарство. Залізничні рейки та шпали (на Прапорі – дві тонкі чорні смуги) означають залізницю, яка тут проходить. Квітка шипшини підкреслює багаті місцеві природні ресурси, є символом миру, стійкого характеру та мужності, а чотири плоди уособлюють чотири сільради, які об’єдналися в нову тергромаду. Золоте сонце у синій главі – символ розквіту.

    Герб розміщений у картуші, який рекомендований Українським геральдичним товариством та прикрашений сільською короною, яка вказує на статус села.

 

Прапор села Новоборисівка

Роздільнянського району Одеської області

Фото без опису

ОПИС

    Квадратне полотнище, яке складається з п’яти вертикальних смуг, від древка – зеленої, чорної, жовтої, чорної та синьої (співвідношення їхніх ширин рівне 10:1:10:1:10), посередині жовтої смуги дві зелені гілочки шипшини з листочками та з двома червоними плодами кожна.

 

Символіка

     Зелене поле символізує ліси, синє – водойми, а жовте – добробут та багатство, щедрі землі громади і сільське господарство. Дві тонкі чорні смуги означають залізницю, яка тут проходить. Гілки шипшини підкреслюють багаті місцеві природні ресурси, є символом миру, стійкого характеру та мужності, а чотири плоди уособлюють чотири сільради, які об’єдналися в нову територіальну громаду.

 

    Автор проєкту – Гречило Андрій Богданович, доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства.

P.S. Згідно "Методичних рекомендацій": "Для об’єднаних територіальних громад, а також для місцевих рад, до складу яких входить більше одного населеного пункту, рекомендується використовувати герб і прапор адміністративного центру (або титульного населеного пункту) як загальні презентаційні символи ТГ чи місцевої ради. Створювати окремі герби та прапори для ТГ (чи місцевих рад) і їх адміністративних центрів до врегулювання цього питання чинним законодавством недоцільно. Натомість для ТГ вітається використання іншого типу символів – логотипів чи емблем, які не будуть дублювати герби".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь