Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Затверджено офіційну символіку Новоборисівської сільської територіальної громади!

Дата: 17.05.2023 11:07
Кількість переглядів: 152

     На 29 сесії VIII скликання депутати Новоборисівської сільської  ради одноголосно затвердили герб та прапор села НовоборисівкаЮридичною основою для впровадження місцевої символіки є Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» та Указ Президента України «Про впорядкування геральдичної справи в Україні» № 694/2000 від 18 травня 2000р.

     З метою вивчення питання геральдики громади розпорядженням сільського голови  № 5 від 20 січня 2023 року була створена робоча група по розробці офіційної символіки Новоборисівської сільської територіальної громади. За результатами роботи було визначено остаточні  варіанти герба і прапора, які було направлено на проведення геральдичної експертизи. У травні Геральдична колегія при Одеській обласній раді надіслала відповідь, де зазначила, що подані варіанти герба та прапора відповідають нормам і принципам формування єдиної системи та вимогам геральдики. Після затвердження сесією ради  подані проекти як офіційний герб та прапор, вони будуть внесені до геральдико-вексилологічного реєстру офіційних символів і відмітних знаків органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Одеської області з подальшею видачею свідоцтва про їх реєстрацію.

 

Герб села Новоборисівка

Роздільнянського району Одеської області

 Фото без опису 

Опис

     У золотому полі у стовп ідуть чорні шпали, на яких дві срібні рейки, поверх них – срібна квітка шипшини із золотим осердям і зеленими листочками, обабіч – по зеленій гілочці шипшини з двома червоними плодами кожна; у синій главі сходить золоте сонце з дев’ятьма променями.

    Щит розміщений у декоративному картуші та увінчаний золотою сільською короною з колосків.

 Символіка

    Золоте поле є символом добробуту та багатства, символізує щедрі землі громади і сільське господарство. Залізничні рейки та шпали (на Прапорі – дві тонкі чорні смуги) означають залізницю, яка тут проходить. Квітка шипшини підкреслює багаті місцеві природні ресурси, є символом миру, стійкого характеру та мужності, а чотири плоди уособлюють чотири сільради, які об’єдналися в нову тергромаду. Золоте сонце у синій главі – символ розквіту.

    Герб розміщений у картуші, який рекомендований Українським геральдичним товариством та прикрашений сільською короною, яка вказує на статус села.

 

Прапор села Новоборисівка

Роздільнянського району Одеської області

Фото без опису

ОПИС

    Квадратне полотнище, яке складається з п’яти вертикальних смуг, від древка – зеленої, чорної, жовтої, чорної та синьої (співвідношення їхніх ширин рівне 10:1:10:1:10), посередині жовтої смуги дві зелені гілочки шипшини з листочками та з двома червоними плодами кожна.

 

Символіка

     Зелене поле символізує ліси, синє – водойми, а жовте – добробут та багатство, щедрі землі громади і сільське господарство. Дві тонкі чорні смуги означають залізницю, яка тут проходить. Гілки шипшини підкреслюють багаті місцеві природні ресурси, є символом миру, стійкого характеру та мужності, а чотири плоди уособлюють чотири сільради, які об’єдналися в нову територіальну громаду.

 

    Автор проєкту – Гречило Андрій Богданович, доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства.

P.S. Згідно "Методичних рекомендацій": "Для об’єднаних територіальних громад, а також для місцевих рад, до складу яких входить більше одного населеного пункту, рекомендується використовувати герб і прапор адміністративного центру (або титульного населеного пункту) як загальні презентаційні символи ТГ чи місцевої ради. Створювати окремі герби та прапори для ТГ (чи місцевих рад) і їх адміністративних центрів до врегулювання цього питання чинним законодавством недоцільно. Натомість для ТГ вітається використання іншого типу символів – логотипів чи емблем, які не будуть дублювати герби".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь