A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоборисівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Юрист відстояв право вдови військовослужбовця на отримання компенсації

Дата: 26.06.2023 12:29
Кількість переглядів: 55

Юрист відстояв право вдови військовослужбовця на отримання компенсації

Війна з рф зробила Юлія (ім’я змінене з етичних міркувань) вдовою, а двох маленьких дітей сиротами. Її чоловік пішов захищати Батьківщину ще в 2015 році, а через три роки тяжко захворів і був звільнений із ЗСУ. Через хворобу він помер влітку 2018 року. Знайомі підказали Юлії що вона має право на компенсацію у зв’язку зі смертю чоловіка. Вона написала заяву до обласного центру комплектування та соціальної підтримки, але у вересні 2021 року отримала відмову.

Пані Юлія, як особа з низькими доходами, прийшла до Роздільнянського МЦ вже після початку повномасштабного вторгнення, - згадує Роман Непочатов, начальник відділу безоплатної правової допомоги Роздільнянського МЦ, саме його було призначено для надання правової допомоги у цій справі. Жінка розповіла, що дуже вагалася і була не впевнена, чи варто взагалі щось робити, однак вирішила звернутися за порадою.

Перше, на що звернув увагу юрист – підставою відмови було те, що на час смерті чоловік Юлії був виключений зі списків військової частини, однак у витягу з протоколу ВЛК було чітко зазначено, що його смерть пов’язана із захистом Батьківщини. 

За таких обставин виходом із ситуації був судовий захист права сім’ї померлого військовослужбовця на отримання компенсації.

Коментує Роман Непочатов.

У позові, що був поданий до Одеського окружного адміністративного суду, ми звертали увагу, що визначальним для призначення та виплати компенсації є той факт, що військовослужбовець у зв`язку з виконанням ним обов`язків військової служби захворів, внаслідок чого помер. Саме тому допомога у такому випадку має призначатися незалежно від того, чи була особа військовослужбовцем на час смерті. Суд погодився з такою позицією і визнав відмову обласного центру комплектування та соціальної підтримки у призначенні допомоги незаконною. Також право сім’ї загиблого чоловіка на отримання допомоги підтвердив і суд апеляційної інстанції.

В травні 2023 року пані Юлія, двоє її дітей та свекруха вже отримали всі належні їм кошти на рахунок.

 

 

 

Справа № 420/6056/22

https://reyestr.court.gov.ua/Review/105968289 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь