Новоборисівська сільська рада
Одеська область, Роздільнянський район

Питання-відповіді

Дата: 28.06.2023 16:23
Кількість переглядів: 68

ЗАПИТАННЯ надійшло по телефону: «Працюю у морському порту за змінним графіком, вдень та вночі. Але роботодавець оплатив роботу за останній місяць в день і в ночі в однаковому  розмірі. Роботодавець пояснив, що  скористався можливістю призупинити дію положень колективного договору щодо оплати «нічних». Чи правий роботодавець?

Ні, роботодавець не правий щодо однакового розміру оплати денної роботи і годин, відпрацьованих у нічний час. І ось чому:

ВІДПОВІДЬ

Згідно з вимогами ст.108 КЗпП України (далі – КЗпП) робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі.

Тому, розмір оплати роботи у нічний час не може дорівнювати розміру оплати за роботу вдень.

Зазначена стаття встановлює, що підвищений розмір оплати роботи у нічний час встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Роботодавець правий в тому, що «на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця». Цю норму встановлено п.1 ст.11 Закону України від 15.03.2022 №2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Тобто, якщо на підприємстві діє колективний договір, положеннями якого встановлено розмір оплати роботи у нічний час, а роботодавець за своєю ініціативою зупинив їх дію, то у питаннях оплати «нічних» годин слід керуватися нормою ст. 108 КЗпП: у випадку зупинення дії колективного договору робота у нічний час оплачується у підвищено розмірі, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час (нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку, ст. 54 КЗпП).

Таким чином, роботодавець повинен усунути порушення щодо оплати роботи працівниці у нічний час.

 

 

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь