У вині, виробленому в Болграді, виявлено високий вміст каптану
До Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про виявлення каптану у виноградному вині «Кагор», яке виробляється в Болграді, повідомили фахівці європейської системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF).
Виробник вина – ПрАТ «Харчовик», вул. Заводська 34, м. Болград. Дата розливу 13 липня поточного року.
У разі виявлення вказаного вантажу в обігу операторів ринку просять повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, тел.: (048) 716-13-01.
Довідка. Каптан – захисний, контактний фунгіцид. Речовина має високу фунгіцидну і слабку бактерицидну активність та використовується як високоефективний замінник бордоської рідини. Використовується для профілактичного захисту проти таких хвороб як парша, мілдью, оїдіум тощо. Сприяє підвищенню лежкості плодів у період зберігання, проте при обробці виноградної лози каптан негативно впливає на спиртове бродіння, гальмує розвиток дріжджових грибів.
Препарати на основі каптану відносяться до 2 і 3 класів небезпеки для людини і 3 класу для бджіл.